نجات جان انسان با کمک ربات متخصص مراقبتهای ویژه
آیا با «ساعت طلایی» آشنا هستید؟ وقتی فردی دچار حادثه میشود (مثلا در یک سانحهی رانندگی دچار آسیب جدی میشود) دقایق اهمیت پیدا میکنند و اگر طی ۶۰ دقیقهی ابتدایی بتوان وضعیت فرد را پایدار نگه داشت، احتمال زنده ماندن به طور قابل توجهی بالا میرود.
اما احیای بیمار در چنین شرایطی کاری پیچیده و تخصصی است و معمولا به تزریق مایعات، خون و دارو نیاز دارد و تنظیم مقدار هر کدام از آنها هم باید به صورت بسیار دقیق انجام شود.
یک دورهی تخصصی به نام ALS وجود دارد که افراد در صورت شرکت در آن، مهارتهای پیشرفتهی احیا را فرا میگیرند. اما تصورش را بکنید که حادثهای در جادهای دورافتاده رخ داده. در چنین شرایطی معمولا متخصص مورد نیاز در دسترس نیست و متاسفانه جانهای زیادی از دست میرود.
اکنون این امید پدید آمده که در آیندهی نهچندان دور وظیفهی احیای بیمار به یک ربات واگذار شود! پژوهشگران دستگاهی به نام ReFit ابداع کردهاند که میتواند کار احیای بیمار پس از سانحه را بر عهده بگیرد.
بیمار روی تخت دستگاه قرار داده میشود، یک سنسور داخل رگ بیمار قرار میگیرد که اطلاعات حیاتی را در لحظه محاسبه میکند و از یک رگ دیگر مایعات، خون و داروها را به وی تزریق میکند.
در بالا تصویر نمونهی اولیه این دستگاه را مشاهده میکنید. یک لپتاپ هم در نقش مغز آن عمل میکند و کار تحلیل اطلاعات و تنظیم داروها و مایعات را انجام میدهد.
البته فعلا پژوهشگران این دستگاه را روی خوکها آزمایش کردهاند و نتیجه چشمگیر بوده است. با پیشرفتهای بیشتر میتوان این امید را داشت که چنین دستگاهی داخل خودروهای اورژانس و مناطق دورافتاده وجود داشته باشد و جان افراد زیادی نجات پیدا کند.
این پژوهش در ژورنال Intensive Care Medicine Experimental منتشر شده و جالب است بدانید بودجهی آن توسط وزارت دفاع آمریکا تامین شده است. بنابراین در آینده باید شاهد استفاده از آن در میدانهای جنگ هم باشیم.
https://www.medscape.com/viewarticle/future-robot-intensivist-may-save-your-life-2024a1000a19