ارتباط میان باکتری منتقله از گربه و بروز بیماریهای روانی؟
از سالها قبل میدانیم که بیماریهای روانی میتوانند منشا ژنتیکی یا جسمانی داشته باشند. حالا نتیجهی یک پژوهش تازه نشان داده آلودگی به یک باکتری به نام بارتونلا (Bartonella) میتواند احتمال بروز اسکیزوفرنی را افزایش دهد.
در این پژوهش خون مبتلایان اسکیزوفرنی و چند اختلال دیگر روانپزشکی از نظر وجود شواهد دیاِناِی باکتری بارتونلا مورد بررسی قرار گرفته و مشخص شده میزان وجود رد پای این باکتری در مبتلایان اختلالات روان سه برابر افراد عادی است.
باکتری بارتونلا باعث ایجاد یک بیماری تحت عنوان «خراش گربه» میشود که جزو بیماریهای منتقله از حیوانات به انسان است. این باکتری گربه را دچار بیماری نمیکند. اما از طریق خراش پنجه (در گربه و سگهایی که به باکتری بارتونلا آلوده هستند) به انسان منتقل میشود.
بارتونلا جزو عوامل بیماریزایی است که سبب التهاب در سیستم عصبی میشود و احتمالا با همین روش روی افزایش احتمال بروز بیماریهای روانی تاثیرگذار است.
تا پیش از این بیماری خراش گربه یک بیماری خود محدود شونده و کم اهمیت شمرده میشد. اما اکنون پژوهشگران میگویند که به نظر میرسد این بیماری حداقل در برخی افراد، سبب ایجاد نوعی آلودگی مزمن و مخفی میشود و روی افزایش احتمال بروز برخی بیماریهای روان تاثیرگذار است.
لازم بهذکر است که در حال حاضر برای پیشگیری از ابتلا به بارتونلا در گربه و سگ واکسن وجود ندارد. اما در صورت ابتلان حیوان، با تجویز آنتیبیوتیک میتوان آلودگی را برطرف کرد.
ضمنا اگر شما هم مثل من عاشق حیوانات هستید هنگام نوازش (بهویژه حیواناتی که در محیط بیرون زندگی میکنند) مراقب ایجاد خراش باشید، از بزاق آنها دوری کنید و بلافاصله دستهای خود را به طور کامل بشویید.
افرادی که مبتلا به بیماریهای تضعیفکنندهی سیستم ایمنی هستند، باید از تماس با حیواناتی که احتمال آلودگی دارند خودداری کنند.