کاهش احتمال ابتلا به ام اس در صورت مصرف داروهای HIV
طی یک دههی گذشته، چندین پژوهش گزارش کردهاند که در بیماران مبتلا به ام اس (مالتیپل اسکلروزیس) در صورت ابتلا به HIV و شروع داروی ضد ویروس، علائم بیماری ام اس به طور قابل توجهی کمتر شده یا سرعت پیشرفت بیماری ام اس کاهش زیادی پیدا میکند.
این یافتهها سبب شده پژوهشگران به این فکر بیفتند که آیا داروهای ضد ویروس اچ آی وی روی کاهش احتمال ابتلا به ام اس هم تاثیرگذار هستند؟ پاسخ پژوهش جدیدی که در این مورد انجام شده مثبت است.
در این پژوهش مبتلایان اچ آی وی در سه نقطه مختلف جهان طی چند سال مورد پیگیری قرار گرفتهاند و میزان بروز بیماری ام اس در آنها بررسی شده و با جمعیت عادی مورد مقایسه قرار گرفته است.
حدود ۲۹۰۰۰ نفر مبتلا به اچ آی وی طی بازه حدودا ۱۰ ساله مورد پیگیری قرار گرفتهاند. همه آنها داروی ضدویروس اچآیوی دریافت میکردهاند و در میان آنها تنها ۱۴ نفر مبتلا به ام اس شدهاند. این میزان ۴۷ درصد کمتر از متوسط ابتلا در جمعیت عادی است. جالبتر اینکه کاهش احتمال ابتلا در خانمها بیشتر هم بوده و ۷۲ درصد بوده است.
اما علت چیست؟
برای آن توضیحات متفاوتی مطرح شده است. برای مثال در ابتلا اچ آی وی سلولهای ایمنی از نوع تی CD4+ کاهش پیدا میکنند. اینها همان سلولهایی هستند که در ام اس باعث ایجاد التهاب و تخریب میلین میشوند.
یک توضیح دیگر این است که درمانهای ضد ویروسی باعث مهار فعالیت «ویروس اپشتین بار» میشود که مشخص شده در ایجاد ام اس نقش دارد.
پژوهشگران امیدوارند یافتههای جدید کمک کند تا راهکارهای تازهای برای پیشگیری و درمان ام اس توسعه پیدا کند.