نتیجهی پژوهش سازمان بهداشت جهانی: امواج تلفن همراه باعث سرطان مغز نمیشود
سالها است این پرسش وجود دارد که آیا امواج تلفن همراه روی بروز سرطان تاثیرگذار هستند یا نه؟ طی دو دههی گذشته هم مطالعات مختلفی در این مورد انجام شده.
حالا امروز نتایج پژوهشی منتشر شده که توسط سازمان بهداشت جهانی انجام شده و در آن پژوهشهای چند سال گذشته تحت مرور سیستماتیک (systematic review) قرار گرفتهاند.
جمعبندی فعلی این است:
- بهنظر نمیرسد که امواج تلفن همراه سبب افزایش احتمال ابتلا به سرطان مغز شوند.
- بهنظر نمیرسد که امواج دکلهای موبایل سبب افزایش بروز احتمال سرطان در کودکان شوند.
- کسانی که به خاطر شغلشان در معرض امواج RF هستند، در معرض افزایش احتمال سرطان مغز قرار ندارند.
طی سالهای اخیر، فناوریهای ارتباطی بیسیم پیشرفتهای زیادی کردهاند و در حال حاضر در معرض انواع امواج هستیم: از تماسهای طولانی گرفته تا وای-فای و امواج بلوتوث.
با این وجود، بررسی ۶۳ پژوهش انجام شده طی سالهای ۱۹۹۴ الی ۲۰۲۲ در ۱۰ کشور مختلف، حاکی از افزایش احتمال بروز سرطان مغز نبوده است.
در این پژوهش افزایش احتمال بروز چند سرطان دیگر از جمله سرطان غدد بزاقی، سرطان خون و سرطان هیپوفیز هم مورد بررسی قرار گرفته و در آنها هم افزایش احتمال دیده نشده است.
در حال حاضر امواج موبایل از نظر سازمان بهداشت جهانی جزو گروه 2B دستهبندی میشوند. به این معنی که به صورت بالقوه میتوانند سرطانزا باشند. اما این دستهبندی در سال ۲۰۱۱ انجام شده و قرار است طی سه ماهه اول سال آیندهی میلادی دستهبندی جدیدی برای آنها اعلام شود که بر اساس نتایج تازه احتمالا جایگاه آنها تغییر خواهد کرد.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412024005695?via%3Dihub