برای نخستین بار در جهان: پیوند کبد خوک به انسان

پیوند اعضا از حیوان به انسان موضوع جدیدی نیست و پیش از این در مورد اعضایی مثل قلب و کلیه انجام شده؛ اما حالا دانشمندان برای اولین بار، پیوند کبد خوک به انسان را مورد آزمایش قرار دادهاند.
پزشکان چینی در مقاله تازهای که امروز در مجله Nature منتشر شده، گزارش دادهاند که آنها کبد یک خوک دستکاری شده از نظر ژنتیکی را به بدن یک فرد دچار مرگ مغزی پیوند زدهاند. تغییرات ژنتیکی در این خوک، ژنهای مؤثر در ایجاد واکنشهای منجر به رد پیوند عضو را هدف قرار داده بودند.
در این مطالعه، کبد پیوند زده شده به مدت ۱۰ روز در بدن فرد گیرنده قرار گرفته و در طی این مدت، نه تنها هیچ علامتی از رد پیوند در کبد دیده نشد، بلکه فعالیتهای حیاتی آن مثل تولید صفرا و پروتئینها هم همچنان برقرار بود.
این مطالعه گامی امیدوارکننده در درمان بیماران نیازمند پیوند کبد به حساب میآید که به علت کمبود عضو، مدتها در صف انتظار پیوند میمانند.
اما تأیید ایمنی و اثربخشی این روش نیازمند انجام مطالعات بیشتری در آینده است؛ چرا که این مطالعه تنها بر روی یک بیمار و آن هم برای مدتی کوتاه صورت گرفته و نتایج آن فعلا قابل تعمیم نیست.
به علاوه، در این مطالعه برخلاف جراحی پیوند کبد رایج که طی آن کبد فرد گیرنده از بدن خارج شده و کبد فرد دهنده جایگزین آن میشود، کبد بیمار دچار مرگ مغزی از بدن خارج نشده و کبد خوکی در بخش دیگری از شکم بیمار و در مجاورت کبد اصلی قرار گرفته. با در نظر گرفتن این نکته، هنوز این سوال هم مطرح است که آیا کبد خوک به تنهایی میتواند از پس نیازهای بدن انسان برآید یا خیر؟
https://www.sciencealert.com/pig-liver-successfully-transplanted-into-human-patient-in-world-first