چرا نمیتوانیم از خوردن برخی خوراکیها دست بکشیم؟
به این موضوع دقت کردهاید که وقتی شروع به خوردن برخی خوراکیها میکنیم، دیگر نمیتوانیم جلوی خودمان را بگیریم و دوست داریم مقادیر زیادی از آن خوراکی خاص را مصرف کنیم؟
برای این موضوع دلایل متعددی وجود دارد که برخی از آنها منشا روانی دارند، اما اکنون پژوهشگران یک علت «شیمیایی» هم برایش پیدا کردهاند.
مشخص شده وجود مادهای به نام advanced glycation end products که به طور خلاصه AGEs نامیده میشود، در مواد خوراکی سبب میشود تا اشتهای زیادی نسبت به آنها پیدا کنیم و ارادهمان تحت تاثیر قرار بگیرد.
این پژوهش روی نوعی کرم لولهای (نماتود) انجام شده اما تا انجام پژوهشهای بیشتر میتوان آن را مدنظر قرار داد.
ماده AGEs هنگامی ایجاد میشود که یک بخش قندی با یک بخش پروتئینی، یا چربی یا اسید نوکلئیک پیوند بخورد. این فرایند هنگام سرخکردن، گریل کردن و پخت نان و شیرینی رخ میدهد. در واقع یکی از نتایج آن رنگ قهوهای دوستداشتنی روی سطح غذا، مادهی AGEs است.
آشپزها به این لایهی قهوهای علاقه خاصی دارند که به آن «واکنش مایارد» میگویند، چون باعث یک طعم خاص و خوشمزه میشود. خبر بد این است که مشخص شده این لایه حاوی مقادیر زیادی از ملکولهای AGEs است و البته این ماده را در بسیاری از غذاهای فرآوری شده هم میبینیم.
بدتر اینکه این ماده علاوه بر افزایش تمایل ما برای خوردن بیشتر، سبب آسیب به سلولها هم میشود و با اثرات سرطانزایی، طول عمرمان را هم احتمالا کاهش میدهد.
پژوهشگران میگویند در رژیم غذایی باید تلاش کنیم به جای روشهای پخت خُشک (مانند گریل کردن یا سرخ کردن) از روشهای پخت تَر (مانند آپپز کردن یا بخارپز) استفاده کنیم تا میزان مواجهه مان با AGEs کمتر شود.