کاهش سرعت پیر شدن با کاهش سرعت یک آنزیم
یک پژوهش جذاب نشان داده فرایند پیری ما انسانها حداقل در سطح سلولی شبیه به کرمها، موشها و مگس سرکه است!
اتفاق مشابهی در همه این موجودات رخ میدهد که به افزایش سن مرتبط است.
در تصویر بالا آن رشته بنفش رنگ که مشاهده میکنید DNA است و همانطور که میدانید حاوی اطلاعات ژنتیکی است. آن قطعه آبیرنگ هم نامش RNA polymerase است و آنزیمی است که اطلاعات ژنتیکی را میخواند و بر آن اساس، آن رشته قرمز رنگ را به نام messenger RNA تولید میکند که محصول آن تولید پروتئینها است.
هنگامی که سن ما بالا میرود، دقت برخی از فرایندهای سلولی کاهش پیدا میکند و تا به حال تعداد زیادی از آنها شناسایی شده است. اما اکنون یک پژوهش مهم نشان داده که افزایش سن سبب میشود سرعت آن آنزیم RNA polymerase هم افزایش پیدا کند و دقتاش کم شود.
نتیجهاش این است که هنگام کپی کردن اطلاعات از DNA، میزان اشتباهات افزایش پیدا میکند. این رخداد در انسانها، کرمها، موشها و مگس سرکه بررسی و مشخص شد که در همه آنها اتفاق مشابهی میافتد.
پژوهشهای قبلی نشان داده بود که عدم مصرف غذا در برخی ساعات شبانهروز و کنترل انسولین سبب افزایش طول عمر میشود.
به همین خاطر پژوهشگران به این فکر افتادند که شاید یک تاثیر آن روی سرعت این آنزیم باشد و مشخص شد در موشهایی که میزان کالری دریافتیشان محدود شده، واقعا سرعت حرکت آنزیم کمتر میشود.
در بخشی دیگر از پژوهش، آنها روی مگس سرکه و کرمها جهشی ایجاد کردند که سبب میشد سرعت RNA polymerase کم شود. در نتیجه طول عمر آنها بین ۱۰ الی ۲۰ درصد افزایش پیدا کرد! وقتی هم که جهش را به حالت قبل برگرداندند، طول عمر آنها مجددا کوتاه شد.
به نظر میرسد این یافته، نگاه تازهای در پژوهشهای مرتبط با طول عمر و پیری ایجاد خواهد کرد و احتمالا میتوان داروهایی تولید کرد که روی تنظیم سرعت این آنزیم اثر کنند.