آیا داروی بنرالیزوماب پروتکل درمان حمله حاد آسم و COPD را عوض میکند؟
داروی بنرالیزوماب (Benralizumab) از چند سال قبل برای درمان آسم ائوزینوفیلی شدید مورد استفاده قرار میگیرد.
در حال حاضر از آن با دوز پایین (و به شکل تزریقهای هر چند هفته یک بار) برای کنترل آسم شدید استفاده میشود. اما پژوهشگران در بررسی جدیدشان از بنرالیزوماب به صورت دوز بالا و تزریق تکمرحلهای برای درمان حملهی آسم و COPD استفاده کردند و آن را با درمان رایج استاندارد، یعنی تجویز قرص پردنیزولون مقایسه کردهاند.
از بیماران هنگام مراجعه به اورژانس یک آزمایش خون سریع گرفته میشد و اگر مشخص میشد که حملهی آنها از نوع ائوزینوفیلی است (که معمولا نیمی از حملات آسم و حدود ۳۰ درصد حملات COPD شامل میشود)، در پژوهش وارد میشدند.
در این مطالعه بیمارانی که دچار حمله ائوزینوفیلی شده بودند، به سه گروه تقسیم شدند:
۱- دریافت بنرالیزوماب + قرص خوراکی دارونما.
۲- دریافت قرص پردنیزولون ۳۰ میلیگرمی به مدت پنج روز (درمان استاندارد فعلی).
۳- دریافت بنرالیزوماب + قرص پردنیزولون ۳۰ میلیگرمی به مدت پنج روز.
۲۸۷ بیمار در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند پس از ۲۸ روز وضعیت آنها مورد بررسی قرار گرفت. در گروههایی که بنرالیزوماب دریافت کرده بودند، علائم تنفسی از جمله سرفه، خلط، ویز و تنگی نفس کمتر بود.
پس از بازه سه ماهه هم میزان شکست درمان در افرادی که بنرالیزوماب دریافت کرده بودند، چهار برابر کمتر از گروه پردنیزولون بود و بیماران هم کیفیت زندگی بهتری داشتند.
پروتکل درمان حملهی حاد آسم و COPD طی پنجاه سال گذشته تغییر زیادی نداشته. اما پژوهشگران این مطالعه میگویند که استفاده از این دارو احتمالا بازی را عوض خواهد کرد. چون هم عوارض پردنیزولون را ندارد و هم نتیجهی بهتری بههمراه خواهد داشت. البته این دارو فعلا در فارماکوپه دارویی ایران در دسترس نیست.
بنرالیزوماب در واقع یک آنتیبادی منوکلونال است که گروه خاصی از گلبولهای سفید خون (ائوزینوفیلها) را هدف قرار میدهد تا التهاب ریه کاهش پیدا کند.
نتیجهی پژوهش جدید روز گذشته در ژورنال لنست منتشر شده و بودجهی آن هم توسط شرکت AstraZeneca (سازندهی این دارو) تامین شده است.
با تشکر از دکتر آرازمحمد داودی پور.
https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(24)00299-6/fulltext