شباهت فرایند تشکیل خاطرات هوش مصنوعی با مغز انسان و تلاش برای بهبود آن
به نظر شما «حافظهی» هوش مصنوعی چگونه کار میکند؟ پاسخ اینجاست که فرایند یادگیری و تشکیل خاطرات هوش مصنوعی تا حد زیادی شبیه مغز انسان است! با این تفاوت که هوش مصنوعی فعلا برای عملکرد و تشکیل حافظه به منابع و انرژی زیادی نیاز دارد. در حالی که مغز انسان «فعلا» بسیار بهینهتر عمل میکند.
حالا یک تیم پژوهشی ترکیبی، شامل متخصصین عصبشناس انسانی و هوش مصنوعی روی این موضوع کار کردهاند قصد دارند با الهام از عملکرد مغز انسان کاری کنند تا هوش مصنوعی هم بهینه شود و در این مسیر به نتایج جالبی هم رسیدهاند. آنها روی یک مدل خاص هوش مصنوعی به نام مدل ترنسفورمر (Transformer Model) کار کردهاند که نوعی مدل یادگیری عمیق است.
در مغز انسان گیرندههایی به نام NMDA وجود دارد که شبیه یک «در» ورودی عمل میکند و در تشکیل خاطرات نقش دارد. در صورت وجود مادهای به نام گلوتامات این در باز میشود و سلول عصبی را تحریک میکند. در طرف دیگر وجود منیزیوم سبب بستهشدن در میشود. این فرایند باز و بسته شدن باعث تشکیل خاطرات در مغز ما میشوند و جالب است بدانید که کمبود منیزیوم سبب تضعیف توانایی تشکیل خاطرات میشود.
در مدل ترنسفورمر هم عملکرد شبیه مغز انسان است و پژوهشگران متوجه شدهاند اگر مکانیسمی شبیه گیرندههای NMDA در آن تعیبه شود، به ارتقای آن کمک میکند. آنها میگویند با کمک تنظیم پارامترهای هوش مصنوعی بر اساس این منطق میتوان سرعت پیشرفت هوش مصنوعی را افزایش داد و زودتر به هوش عمومی مصنوعی (AGI) دست پیدا کرد.
ابزارهای هوش مصنوعی فعلی همگی به صورت تخصصی عمل میکنند. به این معنی که یکی متخصص رانندگی است، یکی متخصص شطرنج و یکی با شما به صورت حرفهای چت میکند. AGI به معنی Artificial general intelligence یا همان «هوش عمومی مصنوعی» است که به آن «هوش مصنوعی کامل» هم میگویند.
این زمانی است که هوشهای مصنوعی تخصصی به یکدیگر پیوند میخورند و با رسیدن به آن، هوش مصنوعی در «تمام کارهای فکری» میتواند معادل یا بهتر از انسان عمل کند.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/12/231218130031.htm