برای نخستین بار در تاریخ: پیوند کلیه خوک به یک انسان زنده – چرا از خوک؟
پزشکان برای نخستین بار در تاریخ، کلیه یک خوک را به یک بیمار پیوند زدهاند و فعلا هم حال دریافتکنندهی کلیه خوب است و انتظار میرود به زودی از بیمارستان مرخص شود.
برخی از ژنها در کلیه پیوندی از خوک مورد ویرایش قرار گرفته بودند تا احتمال پس زدن پیوند توسط میزبان کاهش پیدا کند. شخص گیرنده یک مرد ۶۲ ساله است و جراحی پیوند حدود چهار ساعت طول کشیده است.
سالها است که برای پیوند اعضا (بهویژه قلب و کلیه) از خوک به انسان تلاش میشود: در مهرماه ۱۴۰۲ بود که در آپدیت ام دی گفتیم کلیه خوک با موفقیت به میمون پیوند زده شده و حدود دو سال هم دوام آورده است. در شهریور ۱۴۰۲ هم برای نخستین بار کلیه یک خوک به یک انسان پیوند زده شد. با این تفاوت که فرد گیرنده دچار مرگ مغزی بود و بنابراین عملا پیوند به شخص زنده به حساب نمیآمد.
اکنون برای نخستین بار کلیهی یک خوک اصلاح ژنتیکی شده به یک بیمار واقعی پیوند زده شده و یک گام مهم دیگر به جلو برداشته شده. هر ساله هزاران نفر به خاطر کمبود عضو پیوندی جان خودشان را از دست میدهند.
شاید برایتان این سوال پیش آمده که چرا از اندام «خوک» برای پیوند به انسان استفاده میشود و برای مثال از حیواناتی مانند میمون (که به انسان شبیهتر هستند) استفاده نمیشود؟
برای آن دلایل متفاوتی وجود دارد:
- اندام خوک از نظر «سایز» (در مقایسه با میمون) مشابهت بیشتری به انسان دارند.
- بیماریهای مشترک بین انسان و خوک کمتر است و بنابراین با پیوند عضو احتمال انتقال آنها کمتر است.
- تولید خوک آسانتر است و ضمنا امکان دستکاری ژنتیکی این حیوان هم راحتتر است.
- از نظر اخلاقی استفاده از اندام خوک پذیرفتهتر است (چون همین الان هم به عنوان غذا استفاده میشود) و البته دلایل اخلاقی دیگری هم در کار است.