یک گام دیگر به سوی دیجیتالی شدن حس بویایی با کمک هوش مصنوعی
«بویایی» یکی از پیچیدهترین حسهای موجودات زنده به حساب میآید و سالها است رمزگشایی از نحوه عملکرد آن مورد توجه پژوهشگران بوده. یکی از پرسشهای مهم هم این است که ملکولهای شیمیایی چگونه در مغز تفسیر میشوند؟ چطور یک ملکول را به یک بوی خاص نسبت میدهیم و یک ملکول دیگر را به چیز دیگری تعبیر میکنیم؟ اکنون محققان گوگل با کمک هوش مصنوعی مدلی ساختهاند که قادر به تفسیر بوها است و آن را با کلمات شرح میدهد.
در تست انجام شده روی این مدل هم معلوم شده که در تفسیر بوها در مقایسه با انسان دقیقتر عمل میکند. البته توجه کنید که آزمایش روی تشخیص برخی بوهای خاص انجام شده و نه همه چیز.
بویایی قدیمیترین و پیچیدهترین حس انسان به حساب میآید و ما حدود ۳۵۰ گیرنده مختلف بویایی داریم. جهت مقایسه با دیگر حسها، میتوانید آن را با بینایی مقایسه کنید که برای آن فقط ۴ نوع گیرنده داریم و برای چشایی هم تنها ۴۰ نوع گیرنده وجود دارد.
همانطور که گفتیم این مدل فعلا میتواند ۵۰۰۰ بوی خاص (و ترکیبات آنها) را شناسایی و تفسیر کند. در حالی که تنوع مولکولهای حاوی بو هم بسیار بیشتر از اینها است و بهویژه در بوهای ترکیبی از که چند مولکول مختلف تشکیل شدهاند با چندین تریلیون حالت مختلف مواجه هستیم!
حتی بوهایی مانند بوی قهوه که به نظر بسیار واضح میآیند هم خودشان شامل صدها مولکول شیمیایی متفاوت هستند و هوش مصنوعی فعلا تا تشخیص بوهای ترکیبی فاصله زیادی دارد. اما چنین مدل میتواند در آینده کاربردهای بسیار زیادی داشته باشد. از دستگاههایی که میتوانند برای تشخیص برخی بیماریها از حس بویایی کمک بگیرند تا امکان بهاشتراکگذاری بوها از طریق اینترنت.