سه ترفند ذهنی برای داشتن رژیم غذایی سالمتر و فعالیت بدنی بیشتر
همه میدانیم که باید رژیم غذایی سالمی داشته باشیم و بیشتر ورزش کنیم. اما اغلب ما در عمل به این توصیهها پایبند نیستیم و نشستن روی مبل و خوردن چیزبرگر دوبل را ترجیح میدهیم!
در اینجا به سه ترفند سادهی ذهنی میپردازیم که مانند ابزارهایی قدرتمند به ما کمک میکنند تا انتخابهای بهتری داشته باشیم.
۱- به مضرات کوتاه مدت فکر کنید نه بلند مدت!
قبلا هم به این موضوع اشاره کرده بودیم که ما برای «خودِ حال حاضرمان» و «خودمان در آینده» دو شخصیت مجزا قائل هستیم و معمولا به شخص آیندهی خودمان اهمیت زیادی نمیدهیم!
چندین پژوهش هم نشان داده وقتی میخواهید خودتان را به «عدم مصرف» یک خوراکی راضی کنید، بهتر است به عواقب کوتاه مدتش فکر کنید.
برای مثال اگر میخواهید از مصرف نوشیدنیهای انرژیزا خودداری کنید، دو راهکار دارید:
۱- به این فکر کنید که این نوشیدنیها سبب ابتلا به دیابت و چاقی میشوند (عوارض بلند مدت).
۲- به این فکر کنید که نوشیدن آن سبب بروز تپش قلب، احساس اضطراب و کاهش ناگهانی انرژی بعد از چند ساعت خواهد شد (عوارض کوتاه مدت).
یک پژوهش جالب نشان داد که فکر کردن به راهکار اول در نهایت سبب میشود که باز هم ۶۱ درصد افراد نوشیدنی انرژیزا را مصرف کنند! در حالی که توجه به عوارض کوتاه مدت سبب میشود که فقط ۴۶ درصد افراد نوشیدنی را انتخاب کنند.
اگر کمی فکر کنید، در بسیاری از مواد خوراکی ناسالم میتوانید عواقب کوتاه مدت مهمی پیدا کنید: مثلا برای مصرف فست فودها به احساس سوء هاضمه و نفخ بعد از آن فکر کنید و یا به احساس عذاب وجدان بعد از خوردن نان خامهای! یا در مورد الکل به کاهش کیفیت خواب و سردرد بعد از آن بیندیشید.
۲- در مورد خوراکیهای سالم به دنبال یک ویژگی خاص و جذاب باشید
نخوردن خوراکیهای ناسالم فقط یک طرف داستان است و در سمت دیگر، خوراکیهای سالمی هستند که معمولا برایمان جذابیت ندارند! اینجا توصیه میشود که به جای فکر کردن به مزایای سلامتی آنها، به برخی ویژگیهای خاص و جذابشان توجه کنید. مثلا با خودتان بگویید که این هویج چه مزهی خاصی دارد. یا یک جنبه متفاوت و مفرح در مصرف آنها کشف کنید. این موضوع در مورد فعالیت بدنی هم صدق میکند و پژوهشها نشان داده اگر بتوانید ورزشی پیدا کنید که نسبت به آن احساس علاقه دارید، به احتمال بیشتری آن را در دراز مدت دنبال خواهید کرد.
۳- از جایزه به صورت صحیح استفاده کنید!
پژوهشهای متعدد نشان داده که «جایزه دادن» سبب افزایش احتمال موفقیت میشود. اما در این مورد باید با احتیاط و دقیق عمل کنیم.
جالب است بدانید که مشخص شده جایزههای «متعدد و کوچک» موثرتر از جایزهای کمتعداد و بزرگ عمل میکنند. بنابراین اگر میخواهید به خودتان جایزه بدهید، این نکتهی مهم را مدنظر داشته باشید.
برای مثال ۲۰ دقیقه سریال دیدن به صورت روزانه به عنوان جایزه ورزش کردن در آن روز، موثرتر از ۸۰ دقیقه فیلم دیدن در پایان هفته به عنوان جایزهی چهار روز ورزش است.
همانطور که گفتیم، در مورد استفاده از راهکار جایزه باید محتاط باشیم ،چون این روش میتواند خیلی سریع تکراری و خستهکننده شود. بنابراین جوایز باید بهگونهای تنظیم شوند که برای دریافتشان نیاز به «تلاش واقعی» باشد. مثلا اگر بدن ما با انجام یک تمرین ورزشی خاص تطابق پیدا کرده، دیگر نباید بابت آن به خودمان جایزه بدهیم و دشوار کردن آن و ارتقا به مرحلهی بعد مشمول دریافت جایزه خواهد بود.
آیا شما هم از این راهکارها استفاده میکنید؟ چه پیشنهادات تکمیلی در این مورد دارید؟
https://www.sciencealert.com/use-these-three-mind-hacks-to-avoid-temptation-when-eating-healthily