نسخهی جدید MRI: ارزانتر و در دسترستر
دستگاه MRI یکی از ابزارهای مهم کمکی در تشخیص بیماریها است. اما یکی از محدودیتهای مهم آن، بزرگ و گرانقیمت بودناش است.
سالها است پژوهشگران در تلاشاند تا انواع ضعیفتر این دستگاهها را (با قدرتهایی کمتر از یک تسلا) بسازند و در این رابطه پیشرفتهایی هم بهدست آمده.
برای مثال سال ۲۰۲۲ اولین دستگاه پرتابل MRI توسط سازمان غذا و داروی آمریکا به تایید رسید. البته اشکال این دستگاه این بود که فقط برای اسکن مغز قابل استفاده است و برای دیگر بخشهای بدن کاربرد ندارد.
اکنون یک پژوهش تازه که در ژورنال Science منتشر شده داستان را عوض کرده: پژوهشگران هنگ کنگی در آن نوع جدیدی از دستگاه را ساختهاند که نامش را ultra low–field MRI گذاشتهاند و برای اسکن تمام بدن قابل استفاده است.
آنها برای نخستین بار نشان دادهاند که با استفاده از قدرت تنها پنجصدم تسلا (یعنی یک شصتم میدان مغناطیسی دستگاههای سه تسلای رایج) میتوان از کل بدن اسکن تهیه کرد.
از آنجایی که شدت میدان مغناطیسی بسیار پایین است، بنابراین به پوششهای حفاظتی هم نیاز نخواهد بود و حتی بیماران و اطرافیان هم میتوانند از موبایلشان استفاده کنند! ضمنا این دستگاه برای افرادی که دارای قطعات فلزی داخل بدن هستند هم قابل استفاده خواهد بود.
هر کدام از دستگاههای فعلی حدود یک میلیون دلار قیمت دارند، در حالی که پیشبینی میشود قیمت تمام شده نوع جدید فقط ۲۲۰۰۰ دلار باشد!
دستگاه اولیهی ساخته شده، حدود ۱.۵ تن وزن دارد (دستگاههای فعلی بین ۶ الی ۱۳ تن وزن دارند) اما سازندگان میگویند وزن آن هنگام تجاری سازی کاهش بیشتری هم خواهد داشت.
ضمنا آنها از کیفیت تصاویر بهدست آمده هم بسیار راضی بودهاند. البته این مورد هنوز به پژوهشهای بیشتری نیاز دارد تا مشخص شود فناوری جدید تا چه حد در تشخیص بیماریها کمککننده است.
محققان میگویند نوع تجاری آن طی چند سال نزدیک در دسترس قرار خواهد گرفت.
لینک پژوهش:
https://www.science.org/doi/10.1126/science.adm7168