کشف یک علت تازه برای ایجاد «آسیب ریه» در بیماری آسم
پژوهشگران میگویند عامل جدیدی پیدا کردهاند که علت بسیاری از عوارض مخرب بیماری آسم بهحساب میآید.
تحقیقات آنها نشان می دهد که در هنگام حمله آسم، سلول های پوشاننده راههای هوایی تحت فشار قرار گرفته و از بین میروند. بنابراین اگر به جای درمان آسیب، داروهایی بتوانند از این فرآیند تخریب سلولهای پوششی جلوگیری کنند، ممکن است چرخه بیماری متوقف شود.
راههای هوایی افراد مبتلا به آسم به محرک هایی مانند گرده گل، شوره حیوانات خانگی و ورزش حساس است. در بیماری آسم راههای هوایی ملتهب یا متورم می شوند که در نتیجه آن علائمی مانند سرفه، خس خس سینه و تنگی نفس ایجاد می شود. داروهای استنشاقی موجود می توانند این التهاب را کاهش دهند و به باز نگه داشتن راه های هوایی کمک کنند. اما حملات مکرر آسم می تواند باعث ایجاد اسکار (زخم) دائمی و باریک شدن راه های هوایی شود. در هنگام حمله آسم با سفت و فشرده شدن عضله صافِ اطراف راههای هوایی، برونش منقبض میشود.
تیم پژوهشی کینگز کالج لندن با استفاده از نمونههای بافت ریه موش و انسان، این فرآیند را با جزئیات مورد مطالعه قرار دادند. پروفسور جودی روزنبلات، سرپرست این پژوهش، گفت: در فرآیند انقباض برونش و آسیب بافت پوششی راه هوایی، التهاب مجاری هوایی و بهبود زخمِ لایه پوششی آن طولانیتر شده و عفونت های منجر به حمله آسم بیشتر می شوند.
به گفتهی او تا به حال، این آسیب بافت پوششی راههای هوایی نادیده گرفته شده بود. پروفسور روزنبلات گفت: «این بافت پوششی اولین خط دفاعی بدن در برابر عواملی مانند عفونت است که در هنگام حملات آسم آسیب میبیند و این زخمشدگی مداوم به شکل یک فرآیند معیوب ادامه می یابد. ما امیدواریم که اگر بتوانیم جلوی آسیب را بگیریم، ممکن است برای همیشه از وقوع حملات آسم جلوگیری کنیم.»
یکی از درمانهای پیشگیرانه احتمالی که محققان در حال بررسی هستند، عنصری به نام گادولینیوم است که به نظر میرسد حداقل در موشها کمک میکند. اما کار بسیار بیشتری لازم است و سالها طول خواهد کشید تا ببینیم آیا ممکن است به اندازه کافی برای استفاده در انسان ایمن و موثر باشد یا نه.
دکتر سامانتا واکر، مدیر تحقیقات و نوآوری آسم و ریه بریتانیا، گفت: «این کشف درهای جدید و مهمی را برای یافتن گزینههای احتمالی درمان باز می کند که به شدت برای افراد مبتلا به آسم مورد نیاز است.» این موسسه علمی میگوید با این وجود ضروری است افراد مبتلا به آسم به استفاده صحیح و کامل از داروهای تجویز شده کنونی خود ادامه دهند، بیماران آسمی باید بتوانند بدون علائم زندگی کنند، و کسانی که با وجود مصرف داروها هنوز علائم دارند باید با پزشک خود صحبت کنند. ما می دانیم در بسیاری از بیماران درمان های موجود آسم موثر نیستند، بنابراین حیاتی است که به تحقیقات برای یافتن درمانهای جدید و بهتر مقابله با علل آسم ادامه دهیم.