۱۶ فروردین ۱۴۰۲ دکتر علی‌اصغر هنرمند

بررسی پیشرفت‌های به‌دست آمده و نگاه به درمان آلزایمر در آینده

نشریه نیچر طی مقاله‌ای جذاب، به پیشرفت‌های به‌دست آمده در رابطه با بیماری آلزایمر و دورنمای درمان آن در آینده پرداخته است.

اینجا با مهم‌ترین نکات مقاله آشنا می‌شویم:

  • چند ماه قبل سازمان غذا و داروی امریکا داروی lecanemab را برای آلزایمر تایید کرده که این داروی آنتی‌بادی به طور واضح پلاک‌های مغزی را کاهش می‌دهد و فرایند بیماری را حدود ۲۵ درصد کند می‌کند.
  • این دارو عملا فرصت زندگی مستقل و باکیفیت بیماران را چندین ماه بیشتر می‌کند.
  • البته تجویز دارو مشکل است. نیاز به تزریق بیمارستانی و تحت نظارت پرستار دارد و بیماران به خاطر عوارض آن باید تحت پایش باشند.
  • یک داروی مشابه به نام aducanumab هم سال ۲۰۲۱ تاییدیه دریافت کرد اما نتایج آن متناقض بوده.
  • در هر صورت پیشرفت‌های چند سال اخیر نشان داده که احتمالا در آینده می‌توان برای پیشگیری از آلزایمر یک راهکار واقعی پیدا کرد.
  • احتمالا می‌توان از داروهای موجود و آینده به صورت ترکیبی استفاده کرد تا در مراحل مختلف بیماری، پیشرفتش را تا حد ممکن کنترل کرد و اغلب متخصصین معتقدند درمان‌های ترکیبی بهترین راهکار خواهد بود.
  • همانطور که می‌دانید آلزایمر به تدریج و طی سال‌های اول (حتی چند دهه) کاملا مخفیانه پیشرفت می‌کند. نخستین علائم شناختی وقتی ظاهر می‌شود که بیماری پیشرفت نسبتا زیادی داشته: زمانی که پروتئینی به نام tau در مغز شکل گرفته.
  • اینکه تمام این فرایند‌ها چگونه طی می‌شود هنوز برای علم پزشکی به طور کامل روشن نشده و داروهایی که tau را هدف می‌گیرند، فعلا در آزمایشات زیاد موفق نبوده‌اند. اما احتمالا ترکیب‌ آنها با داروهای ضد آمیلوئید موثر خواهد بود.
  • در یک تحقیق مهم انجام شده به نام Tau NexGen به شرکت کنندگان ترکیب lecanemab و tau-reducing antibody داده شده و البته نتایج هنوز مشخص نیست. اما محققان به آن بسیار امیدوار هستند. اولین نتایج بعد از سال ۲۰۲۷ مشخص خواهد شد.
  • یک تحقیق مهم دیگر برای داروهای ترکیبی به نام ATP trial احتمالا از سال دیگر مجوز شروع تست بالینی را دریافت خواهد کرد. انجام این تحقیق دوم احتملا صدها میلیون دلار هزینه خواهد داشت!
  • در حال حاضر درمان با Lecanemab برای بیماران سالیانه ۲۶۵۰۰ دلار هزینه دارد و هر چند هفته یک بار باید تزریق شود. اما محققان می‌گویند احتمالا می‌توانند یک نمونه دوز پایین به صورت خوراکی تولید کنند که در درازمدت توسط بیماران قابل استفاده باشد.
  • احتمالا بیماران باید یک دوره درمان تزریقی انجام دهند تا پلاک‌ها برداشته شود و سپس روی درمان با دوز پایین خوراکی قرار بگیرند تا آلزایمر کنترل شود.
  • یک داروی خوراکی دیگر هم در حال توسعه است که آنزیمی است که سبب می‌شود آمیلوئید به پروتئین‌های کوچک‌تر تجزیه شود که آن قطعات مضر نیستند.
  • چندین واکسن ضد tau و ضد amyloid هم در حال تحقیق و توسعه هستند و برخی از آنها در نخستین فاز تست بالینی قرار دارند. آنها سیستم ایمنی را به گونه‌ای آموزش می‌دهند که این پروتئین‌ها را شناسایی و نابودشان کند! هدف اصلی این واکسن‌ها کند کردن یا پیشگیری از شروع بیماری است.
  • حتی یک واکسن هم در حال ساخت است که همزمان ضد tau و ضد amyloid عمل می‌کند.
  • برخی محققان هم در تلاشند که ژن ایجادکننده آلزایمر را هدف قرار دهند. در یک پژوهش جالب و مهم در افرادی که ژن APOE دارند (که مستعد کننده آلزایمر است) یک نسخه اصلاح شده را به یک حامل ویروسی متصل کرده و آن را مستقیما به مایع مغزی نخاعی تزریق کرده‌اند! نتایج هم امیدبخش بوده است. اما شرکت‌کنندگان این تحقیق باید حداقل تا سال ۲۰۲۸ پایش شوند تا نتیجه قطعی را داشته باشیم.
  • برخی محققان هم روی روش‌های ساده‌تر کار می‌کنند: نشان داده شده که ورزش‌های هوازی و تمرین‌های کششی باعث کاهش سرعت پیشرفت بیماری می‌شود.

در نهایت اکثر متخصصان معتقدند که در آلزایمر یک راه حل ثابت برای بیماران وجود ندارد و در نهایت برای هر شخص باید درمان و راهکار ترکیبی خاص خودش را دنبال کرد.

https://www.nature.com/articles/d41586-023-00954-w

مطالب مرتبط

علت افزایش احتمال ابتلا به دمانس (زوال عقل ) در مصرف طولانی مدت ppi ها ( خانواده امپرازول) چیست؟

در مقالات ذکر شده است که احتمالا چون داروهای ضد اسید PPI باعث کاهش جذب ویتامین ب۱۲ در روده می‌شوند و کمبود vitamin b12 هم در طولانی مدت باعث افزایش احتمال ابتلا به دمانس و آلزایمر می‌شود، بنابراین نتایج مطالعه فوق احتمالا ناشی از این مسأله است. هرچند محققین گفتند که آنها سطح ب۱۲ را […]

ابتلا به دیابت چقدر طول عمر را کم می‌کند؟

دیابت بیماری مزمن خطرناکی است که متاسفانه میزان ابتلا به آن رو به افزایش است. برای مثال در حال حاضر ۱۴ درصد جمعیت بالای ۲۵ سال کشور ایران (یعنی بیش از هفت میلیون نفر) به آن مبتلا هستند. حالا نتایج پژوهش گسترده‌ای که در ۱۹ کشور ثروتمند انجام شده، نشان می‌دهد که ابتلا به این […]

آیا مصرف ریتالین به افزایش هوش و بهره‌وری کمک می‌کند؟

دارویی مانند ریتالین برای برای مشکلات از قبیل بیش‌فعالی (ADHD) تجویز می‌شود. اما برخی افراد سالم هم آن و دیگر داروهای مشابه را برای بهبود کارایی ذهنی مصرف می‌کنند و مثلا شب امتحان با مصرف ریتالین تلاش می‌کنند درس‌های نخوانده‌ی طول ترم را جبران کنند. اکنون نتیجه یک پژوهش جدید نشان داده این دارو سبب […]

تایید داروی Lumryz برای بیماران نارکولپسی

سازمان غذا و داروی آمریکا داروی جدیدی را برای افراد مبتلا به نارکولپسی تایید کرده است. Lumryz برای درمان کاتاپلکسی یا خواب‌آلودگی بیش‌ازحد در طول روز به‌کار می‌رود و باید شب‌ها هنگام خواب مصرف شود. https://consumer.healthday.com/fda-approves-lumryz-for-narcolepsy-2659944023.html

مطالب داغ

ارتباط مصرف قند مصنوعی آسپارتام با کاهش حافظه و یادگیری؟

قبلا در مورد آسپارتام صبحت کرده‌ایم: یک شیرین‌کننده مصنوعی که به جای قند گلوکز در بسیاری از نوشیدنی‌ها و مواد خوراکی استفاده می‌شود. این ماده حدود دو ماه قبل از سوی آژانس پژوهش سرطان جزو مواد «احتمالا سرطان‌زا» دسته‌بندی شد. اما در آن زمان بحث مخالفین این بود که احتمال بروز سرطان توسط این ماده […]

تایید نخستین داروی ضدافسردگی فاقد عوارض جانبی مهم

اغلب داروهای ضدافسردگی دارای عوارض جانبی قابل‌توجهی هستند که اختلالات عملکرد جنسی و افزایش وزن جزو آنها به شمار می‌آیند. حالا سازمان غذا و داروی آمریکا داروی جدیدی تحت عنوان Exxua را مورد تایید قرارداده که شرکت دارویی سازنده‌اش مدعی است دارای این عوارض نیست. شرکت Fabre Kramer می‌گوید این تنها داروی ضدافسردگی است که […]

آیا «چاق و سالم» واقعیت دارد؟

برخی افراد با وجود داشتن اضافه وزن و یا چاق بودن همچنان احساس «تندرستی» می‌کنند و حتی بسیاری از شاخص‌های سلامتی آنها در محدوده طبیعی قرار دارد. اصطلاحی تحت عنوان metabolically healthy obesity برای این افراد به‌کار برده می‌شود و معلوم شده حدود ۱۵ الی ۲۰ درصد افراد چاق جزو این دسته قرار می‌گیرند و […]

هفت عادت برای کاهش ۵۷ درصدی احتمال ابتلا به افسردگی

نتایج یک پژوهش مهم که اخیرا منتشر شده نشان می‌دهد که سبک زندگی سالم تا چه حد می‌تواند روی سلامت روان‌مان موثر باشد و نشان داده رعایت هفت نکته سبب کاهش قابل توجه احتمال ابتلا به افسردگی خواهد شد. جالب‌تر اینکه پژوهش نشان داده این موارد حتی در افرادی که دارای زمینه ژنتیکی ابتلا به […]

با همکاری

پژوهشکده آینده پژوهی در سلامت
پژوهشکده آینده پژوهی در سلامت
لوگو انجمن پزشکان عمومی کرمان
انجمن پزشکان عمومی کرمان
معاونت آموزشی سازمان نظام پزشکی کل کشور
معاونت آموزشی سازمان نظام پزشکی کل کشور
اداره کل آموزش همگانی جمعیت هلال احمر
اداره کل آموزش همگانی جمعیت هلال احمر
لوگو انجمن پزشکان عمومی اردبیل
انجمن پزشکان عمومی اردبیل
X
آپدیت ام دی تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر