یکی از دلایل چاقی و دیابت: به دام افتادن سلولهای عصبی مسئول گرسنگی در مغز؟
یک پژوهش جالب انجام شده روی موشها، نشان داده که رژیم غذایی ناسالم فقط به خاطر کالری زیاد سبب افزایش وزن نمیشود و یک تغییر مهم هم در مغز ایجاد میکند.
در این مطالعه به مدت سه ماه به موشها، خوراکیهای پرچرب و سرشار از قند داده شد و نورونهای (اعصاب مغزی) مسئول ایجاد گرسنگی از نزدیک مورد بررسی قرار گرفت.
در طول زمان مشخص شد که داربست احاطه کنندهی سلولهای مسئول گرسنگی (در هیپوتالاموس)، چند هفته بعد از شروع رژیم غذاییِ ناسالم، به تدریج ضخیمتر و چسبندهتر میشود.
همانطور که وزن موشها بالاتر میرفت، توانایی سلولهای مغز برای پردازش وضعیت انسولین کاهش پیدا میکرد و به نظر میرسید آن داربست چسبنده اجازه نمیدهد انسولین به درستی به سلولهای مغز برسد.
احتمالا میدانید که مقاومت نسبت به انسولین، یکی از دلایل اصلی بروز بیماریهای متابولیک مانند چاقی و دیابت نوع ۲ است.
در ادامه پژوهشگران، مادهای به موشها تزریق کردند که سبب تجزیهی آن داربست چسبنده میشد. نتیجه این بود که موشها کاهش وزن پیدا کردند و متابولیسمشان افزایش پیدا کرد.
سلولهای مسئول گرسنگی در مغز در واقع نوعی حسگر و تنظیمکنندهی انسولین هستند و این پژوهش نشان داده رژیم غذایی ناسالم سبب میشود که نوعی مانع فیزیکی چسبنده دور آنها تشکیل شود که آنها را در پردازش اطلاعات دریافتی کمتوان میکند.
محققان میگویند اکنون یک راه جدید پیدا شده که احتمالا با آن میتوان مقاومت به انسولین را درمان کرد: به جای آن که روی خود سلولهای عصبی کار کنیم، میتوانیم داربست چسبندهی احاطهکنندهی آنها را هدف بگیریم و این احتمالا کمعارضهتر هم خواهد بود.
البته این کشف تازه، تا تبدیل شدن به یک راهکار دارویی فاصله نسبتا زیادی دارد. تا آن زمان پیشنهاد میکنم با اصلاح سبک زندگی و انجام برخی ترفندهای کاربردی، برای رفع مشکل اقدام کنید.
در این ویدیو به آنها پرداختهایم.
https://www.youtube.com/watch?v=rnwe-96mwRA
نتیجهی این پژوهش روز گذشته در ژورنال نیچر منتشر شده است.