ژنهای مستعدکنندهی ابتلا به بیماری «اِم اِس» چگونه گسترش پیدا کردهاند؟
به نظر شما چرا برخی بیماریها مانند «ام اس» (مولتیپل اسکلروزیس) در بعضی نقاط دنیا شایعتر هستند؟ برای این کار همیشه دلایل گوناگونی مطرح میشد. اما اکنون پژوهشگران میگویند یکی از دلایل کلیدی آن، برخی ژنهای خاص هستند که در گذشته نقشی کلیدی ایفا میکردهاند.
مشخص شده برخی افراد حاوی ژنهایی هستند که با هدف حفاظت در مقابل بیماریهای مشترک با دام تکامل پیدا کردهاند، اما همین ژنها ما را مستعد ابتلا به ام اس کردهاند.
برای مثال تعداد مبتلایان به این بیماری در شمال شرقی اروپا دو برابر جنوب اروپا است. پروژهشگران حدود ۱۰ سال زمان صرف کردهاند تا علت آن را با بررسی انواع شواهد از جمله فسیلهای به دست آمده کشف کنند.
مشخص شد که ژنهای مستعدکنندهی ابتلا به ام اس حدود ۵۰۰۰ سال قبل وارد شمال شرقی اروپا شدهاند که این موضوع همزمان با مهاجرت عمدهی گروه از دامداران به نام گورچالیها (Yamnaya) به این منطقه بوده است. این دامداران از مناطق روسیه، اوکراین و قزاقستان وارد شمال شرقی اروپا شدهاند.
این افراد حاوی ژنهایی بودهاند که از آنها در برابر برخی بیماریهای مشترک بین انسان و دام حفاظت میکرده و بهتدریج با زاد و ولد آنها جزو ژنهای غالب آن منطقه شده است.
اکنون با پیشرفتهای پزشکی و بهداشتی دیگر در معرض این بیماریها قرار نداریم. اما ژنهای باقیمانده سبب مستعد شدن ابتلا به بیماری ام اس میشوند.
ام اس یک بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به سلولهای عصبی حمله میکنند.