بازگشت قابلیت صحبت کردن بیمار با کمک هوش مصنوعی
افرادی که به خاطر بیماری توانایی صبحت کردن را از دست میدهند، در ارتباط با جهان خارج دچار مشکلات زیادی هستند. البته سالها است با کاشت الکترودهای کوچکی در مغز، امکان تایپ کلمات برای آنها فراهم شده و اشخاصی مانند استیون هاوکینگ (فیزیکدان مشهور) از آن استفاده میکردهاند. اما محدودیت اصلی این ابزارها در سرعت کُند تایپ است که تا بهحال فقط ۱۵ کلمه در دقیقه بود.
اکنون پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا، سانفرانسیسکو با کمک سنسورهای جدید و البته هوش مصنوعی توانستهاند سرعت تایپ را ۵ برابر افزایش داده و به حدود ۷۸ کلمه در دقیقه برسانند.
میانگین سرعت گفتگو در انسانها حدود ۱۱۰ تا ۱۵۰ دقیقه است و پیشرفت جدید سبب میشود افراد ناتوان بتوانند با کمک ذهنشان تقریبا یک گفتگوی عادی با دیگران داشته باشند.
ضمنا برخی افراد به خاطر بیماریشان (مثلا سکته مغزی) دچار فلج عضلات صورت هم شدهاند و بنابراین حالت چهره آنها نیز قابل تشخیص نیست. محققان توانستهاند با کمک هوش مصنوعی احساسات آنها را هم تفسیر کرده و یک آواتار مجازی برایشان طراحی کنند که علاوه بر صحبتکردن، حالات چهره را هم نمایش میدهد.
این موضوع فعلا برای افرادی است که در حرف زدن دچار مشکل هستند، اما آیندهای را تصور کنید که سرعت ارتباطات ذهنی، از سرعت سخنگفتنمان پیشی بگیرد… در این صورت احتمالا بسیاری افراد دیگر دلیلی برای حرف زدن نخواهند داشت و ترجیح میدهند به صورت ذهنی با دیگران ارتباط برقرار کنند!
یک ویدیوی کوتاه در این مورد در یوتیوب منتشر شده است:
https://www.youtube.com/watch?v=vL7yMn6kiMg
اصل پژوهش در ژورنال نیچر:
https://www.nature.com/articles/s41586-023-06443-4.epdf