تاثیر پروتئین کلوتو (klotho) روی بهبود حافظه و کارایی ذهن؟
ممکن است اسم پروتئینی به نام کلوتو (klotho) برایتان آشنا نباشد، اما نام آن را بر اساس یکی از اساطیر یونانی انتخاب کردهاند.
این پروتئین به صورت طبیعی در بدن انسان تولید میشود و با افزایش سن مقدار آن کاهش پیدا میکند. پژوهشهای مختلف از جمله یک پژوهش تازه که نتایج آن در ژورنال Nature Aging منتشر شده نشان داده که تزریق این پروتئین در میمونهای مسن، سبب افزایش توانایی شناختی و بهبود حافظه میشود.
در موشها هم نشان داده شده که این پروتئین میتواند سبب افزایش طول عمر و بهبود عملکرد سیناپسهای عصبی شود.
در بررسی که روی میمونها انجام شده، این پروتئین به صورت تک دوز تزریقی به آنها داده شده و سپس حافظه فضایی (spatial memory) آنها مورد بررسی قرار گرفته. این همان حافظهای است که وقتی خودرو را در یک پارکینگ بزرگ پارک میکنیم، برای پیدا کردن مجدد اتوموبیل به کارمان میآید و با افزایش سن معمولا اُفت پیدا میکند.
جالب است بدانید میمونهای مورد آزمایش پیش از تزریق در ۴۵ درصد موارد تست موفق عمل میکردند و بعد از تزریق، میزان موفقیت به ۶۰ درصد رسید و اثر آن تا دو هفته پس از تزریق هم باقی ماند.
البته هنوز در مورد مکانیسم عمل دقیق کلوتو اطمینان وجود ندارد و ضمنا نمیدانیم چرا اثر آن تا این حد طولانی مدت است. اما با توجه به شباهتهای میان نخستیها و انسانها میتوان امیدوار بود که این پروتئین اثر مشابهی روی انسانها هم داشته باشد و احتمالا در آینده نزدیک باید منتظر مکملهای کلوتو هم باشیم.