ارتباط استفاده از ابزارهای دیجیتال و ساختار مغز در کودکان
نتایج یک پژوهش انجام شده روی کودکان زیر ۱۲ سال نشان داده که استفادهی بیش از حد از ابزارهای دیجیتالی (اسکرین تایم بالا) با کاهش توانایی مغز، کاهش کیفیت خواب و چاقی مرتبط است.
در این پژوهش مشخص شده که صَرف زمان زیاد در مقابل نمایشگر موبایل، تبلت و… حتی روی شکل مغز کودک تاثیرگذار بوده و این تغییرات در چندین بخش مختلف مغز مشاهده شده است.
البته همه نتایج بهدست آمده منفی نبوده: این پژوهش نتایج ۳۳ پژوهش دیگر را مورد بررسی قرار داده که جمعا شامل ۳۰ هزار کودک بودهاند.
در شش مورد از پژوهشها اثرات مثبتی هم دیده شده: از جمله اینکه توانایی یادگیری در برخی موارد افزایش پیدا کرده و استفاده از بعضی بازیها سبب ارتقای تواناییهای شناختی شده است.
دیگر اثرات منفی هم شامل کاهش تمرکز، کاهش قابلیتهای کنترلی و اثر منفی روی مهارتهای زبانی بوده است.
به طور کلی ضروری است که اوقات استفاده از ابزارهای دیجیتالی توسط والدین کنترل شود. در تصویر بالا مدت زمان پیشنهادی در هر بازه سنی را مشاهده میکنید. البته منابع مختلف اعداد متفاوتی را پیشنهاد میکنند که همه آنها کمابیش شبیه یکدیگر هستند.
اما نکته مهم این است که در اکثر خانوادهها این اعداد به هیچ عنوان رعایت نشده و اغلب کودکان بسیار بیشتر از ارقام توصیه شده از موبایل، تبلت و… استفاده میکنند.
شما از چه راهکاری برای کنترل اسکرینتایم فرزندتان استفاده میکنید؟
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10409289.2023.2278117