تحریک الکتریکی مغز برای بهبود عملکرد افراد دچار آسیب مغزی شدید
حوادث و سوانح مختلفی وجود دارند که میتوانند سبب ایجاد آسیبهای مغزی شوند که نتیجه برخی از آنها بروز اختلالات جدی مانند مشکل حافظه، توجه، تنظیم خلق و خو و مشکلات شناختی است. این اختلالات میتواند انجام کارهای روزمره را دشوار کنند و کیفیت زندگی را به طور قابل توجهی کاهش دهند.
حالا یافته های جدید نشان میدهد که تحریک عمقی مغز ممکن است یک درمان امیدوارکننده برای آسیبهای مغزی شدید باشد.
در یک مطالعهی جدید، برای پنج بیمار مبتلا به آسیبهای مغزی متوسط تا شدید، الکترودهایی در تالاموس (ناحیهای از مغز که مسئول پردازش اطلاعات حسی است) کاشته شد. پس از چند ماه درمان، بیماران در آزمایشهای توجه و پردازش اطلاعات عملکرد بهتری داشتند. آنها همچنین گزارش دادند که در زندگی روزمره خود یک بهبود نسبی تجربه کردهاند.
این روش نویدبخش میتواند برای میلیونها نفر که با عواقب آسیبهای مغزی متوسط تا شدید زندگی میکنند مفید باشد، بهویژه افرادی که در اثر حوادث شایعی مانند سقوط یا تصادفات رانندگی دچار آسیب مغزی شدهاند.
تحریک عمقی مغز (DBS) روشی است که در آن الکترودهایی در مغز کاشته میشوند و با استفاده از باتری ضربانساز، نواحی هدفمند مغز را تحریک میکنند. این روش درمانی قبلاً برای درمان بیماریهایی مانند پارکینسون و صرع با موفقیت مورد استفاده قرار گرفته است. محققان اکنون در حال بررسی امکان استفاده از DBS برای درمان اختلال وسواس فکری- اجباری، اختلالات خوردن و افسردگی شدید هستند.
اکنون که نشان داده شده تحریک عمقی مغز برای درمان آسیبهای مغزی شدید، ایمن و موثر است، محققان قصد دارند آزمایش دیگری با تعداد بیشتری بیمار و برای مدت طولانیتر انجام دهند. آنها میگویند: «این تعداد ۵ تا ۱۰ برابر بیشتر خواهد بود»، تا اطلاعات بیشتری برای یک آزمایش سوم حتی بزرگتر جمعآوری شود «تا سعی شود آن را به یک درمان تبدیل کنند».