کمبود یک باکتری مفید در بدن نوزادان و نقص در آموزش سیستم ایمنی

باکتریهای غیربیماریزای موجود در روده انسان (فلور طبیعی روده) نقش مهمی در کمک به هضم بهتر مواد غذایی و تقویت سیستم ایمنی ایفا میکنند. حالا پژوهش جدیدی نشان داده است که امروزه از هر چهار نوزاد، سه نفر فاقد سطوح کافی از این باکتریهای مفید هستند!
یکی از مهمترین گونههای این باکتریها، «بیفیدوباکتریومها» هستند که به هضم قند موجود در شیر مادر کمک میکنند. نتایج این مطالعه نشان میدهد نوزادانی که سطح این باکتریها در بدنشان پایین بوده یا فاقد آن هستند، در آینده تا سه برابر بیشتر از سایر نوزادان در معرض ابتلا به بیماریهای التهابی مانند آلرژی، آسم و اگزما قرار دارند.
پیشتر نیز مطالعاتی نشان داده بودند که کاهش سطح بیفیدوباکتریومها میتواند زمینهساز ابتلای شیرخواران به چاقی باشد. علاوه بر این، کاهش این باکتریهای مفید ممکن است منجر به رشد و غلبه باکتریهای بیماریزا در روده شده و خطر بروز انواعی از بیماریها را افزایش دهد.
به گفته پژوهشگران، عواملی مانند مصرف بیش از حد آنتیبیوتیکها و تغییر الگوی تغذیه از غذاهای تخمیرشده به غذاهای فرآوریشده و فوقفرآوریشده در نوزادان و مادران، و همچنین انجام زایمان سزارین بهجای زایمان طبیعی، از جمله دلایل کاهش سطح این باکتریها در نوزادان هستند.
تحقیقات متعددی نشان دادهاند که یکی از روشهای جبران کاهش این باکتریها و پیشگیری از بیماریهای مرتبط، مصرف پروبیوتیکهاست. با این حال، پس از مرگ یک نوزاد زودرس در سال ۲۰۲۳، سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) درباره مصرف پروبیوتیکها در نوزادان هشدار داده است.
با وجود این، پژوهشگران معتقدند مصرف پروبیوتیکها در مادران باردار و شیرده نهتنها احتمالاً بیخطر بوده و فواید متعددی برای آنها دارد، بلکه میتواند به انتقال باکتریهای مفید به نوزاد آنها نیز کمک کند.
مطالب مرتبط:
پُروبیوتیک و پِرهبیوتیک: تفاوتها و فواید؟