چرا مصرف روغن سویا میتواند سبب افزایش التهاب روده شود؟
روغن سویا (Soybean Oil) جزو روغنهایی است که در آشپزی و بهویژه در پخت فستفودها مورد استفاده قرار میگیرد و مصرف آن طی سالهای گذشته بهتدریج افزایش پیدا کرده است.
اما برخی تحقیقات از جمله یک پژوهش تازه که در موشها انجام شده نشان داده مصرف آن احتمال ایجاد «کولیت» را افزایش میدهد.
اما علت افزایش التهاب روده در اثر این روغن چیست؟ بهنظر میرسد که انگشت اتهام به سوی یکی از اسیدهای چرب امگا ۶ به نام لینولئیک اسید باشد که حدود ۶۰ درصد این روغن را تشکیل میدهد.
ما همیشه از مزایای اسیدهای چرب صحبت کردهایم و لینولئیک اسید هم یکی از همانها است. اما نکته اینجاست که بدن ما به مقادیر «کم» این اسید چرب برای حفظ تعادل آب بدن نیاز دارد.
روغن سویا حاوی مقادیر بسیار زیاد لینولئیک اسید است. برای مثال مشخص شده در رژیم غذایی آمریکاییها حدود ۱۰ درصد انرژی روزانه از طریق این اسید چرب تامین میشود درحالی که نیاز روزانه ما بین ۱ الی ۲ درصد است.
پژوهش تازه نشان داده مصرف روغن سویا سبب برهم خوردن تعادل میان اسیدهای چرب امگا۳ و امگا۶ میشود و نتیجه آن کاهش تولید مولکولی است که به کاهش التهاب کمک میکند.
در کنار آن مشخص شده این روغن روی باکتریهای مفید دستگاه گوارش هم تاثیر گذاشته و سبب میشود جمعیت باکتریهای ایجادکنندهی التهاب روده افزایش پیدا کند.
اما اثر سوم مربوط به پروتئینی به نام HNF-4α است که روغن سویا با تاثیر روی آن سبب میشود سد روده در برابر عبور مواد مضر تضعیف شده و احتمال ورود آنها به بدن افزایش پیدا کند.
قبلا پژوهشهای متعدد دیگر هم ارتباط مصرف این روغن را با بیماریهای التهابی روده در انسان نشان دادهاند و ضمنا ارتباط آن با بروز چاقی و دیابت در موشها نیز مشخص شده است.