افزایش ۴۲ درصدی احتمال ابتلا به آلزایمر در مبتلایان فشار خون بالای کنترل نشده
فشار خون بالا جزو بیماریهایی است که متاسفانه توسط اغلب افراد جدی گرفته نمیشود و اتفاقا شیوع بسیار بالایی هم دارد. در کشور ایران حدود ۳۰ درصد بزرگسالان مبتلا به فشار خون بالا هستند (که به آن پُرفشاری خون هم میگویند).
اما قسمت جالبتر داستان اینجا است که ۴۰ درصد مبتلایان اصلا از بیماری خودشان مطلع نیستند و در میان همان افراد مطلع هم، تنها ۳۰ درصدشان با مصرف صحیح دارو یا اصلاح سبک زندگی، فشار خون خودشان را کنترل میکنند!
جمعبندی ماجرا این است که بیش از ۷۰ درصد مبتلایان پرفشاری خون، بیماریشان را کنترل نمیکنند و در نتیجه دیر یا زود با عوارض آن مواجه خواهند شد…
بیماریهای مزمن، مانند پرفشاری خون و دیابت برعکس بیماریهای حاد، بسیار آهسته و بیسروصدا پیشرفت میکنند. به همین خاطر اغلب افراد یک سرماخوردگی ساده را بیشتر از پرفشاری خون جدی میگیرند! چون دارای عوارض ناگهانی است.
اما پرفشاری خون با وجود اینکه صدها برابر خطرناکتر است، جدی گرفته نمیشود و به همین خاطر نامش را «قاتل خاموش» گذاشتهاند.
لیست عوارض و بیماریهایی که در اثر پرفشاری خون ایجاد میشود بسیار طولانی است. اما مهمترین آنها بهاین شرح است:
- مشکلات قلبی.
- مشکلات کلیوی.
- مشکلات بینایی.
- سکته مغزی و قلبی.
- ناتوانی جنسی.
- دمانس و اختلالات شناختی.
اما این همه مقدمه گفتیم تا به نتایج یک پژوهش تازه برسیم: از سالها قبل میدانیم که یکی از عوارض پرفشاری خون، دمانس و آلزایمر است. حالا نتایج یک مطالعهی تازه، میزان تاثیر آن را نشان داده و مشخص شده عدم کنترل فشار خون سبب افزایش ۴۲ درصدی احتمال ابتلا به آلزایمر میشود.
تشخیص پرفشاری خون ساده است: کافی است به پزشک یا یک مرکز بهداشتی مراجعه کنید تا فشار خون شما اندازهگیری شود.
لطفا کنترل «بلند مدت» فشار خون را جدی بگیرید. در آیندهی نزدیک، در مورد مهمترین راهکارها و نکات مرتبط با کنترل فشار خون صحبت خواهیم کرد.