پاسخ به پرسشهای رایج در رابطه با ارتقای سلامت و طول عمر
مطلب روز گذشته در مورد برایان جانسون و تلاشهای این شخص با واکنشهای زیادی مواجه و پرسشهای زیادی به سمت من سرازیر شد. اینجا تلاش کردهام به مهمترین آنها پاسخ دهم:
آشنایی با مفهوم لانجویتی Longevity:
موضوع «طول عمر» همیشه برای انسان جذاب بوده اما طی چند دهه گذشته و بهویژه چند سال اخیر، نگاه علم پزشکی نسبت به آن تغییرات زیادی داشته. نکته مهم اینجاست که هدف از لانجویتی (Longevity) این نیست که ۱۲۰ سال عمر کنیم اما سی سال آخرش را زمینگیر باشیم!
هدف افزایش «کمیت زندگی» در کنار «کیفیت» آن است. اینکه بتوانیم در سنین ۷۰، ۸۰ یا حتی بالاتر هم مانند دوران میانسالی کارایی جسمی و ذهنی داشته باشیم و یا در دوران «میانسالی» مانند بازه «جوانی» توانمند باشیم. تصویر بالا به خوبی این مفهوم را نشان میدهد.
ما در زمانه خاصی هستیم…
نمیدانم آقای ری کورزویل را میشناسید؟ و آیا کتاب مشهورش به نام «سینگولاریتی نزدیک است» را خواندهاید؟ سالها پیش در نارنجی در مورد این شخص و مفهوم سینگولاریتی نوشتیم. آقای کورزویل هم جزو افرادی است که روزانه ۱۵۰ مکمل مصرف میکند.
ری کورزویل جزو مخترعان و دانشمندان مشهوری است که پیشبینی کرده بشر تا سال ۲۰۴۵ از نظر علمی بهاندازهای پیشرفت میکند که احتمالا نامیرا خواهد شد. جالب است بدانید یکی دیگر از پیشبینیهای او این است که هوش مصنوعی تا سال ۲۰۲۹ تست تورینگ را پاس خواهد کرد.
پیری یک فرایند طبیعی یا یک «بیماری»؟
برخی کارشناسان «پیری» را به چشم یک بیماری میبینند و برای درمانش تلاش میکنند. در مورد این زاویه دید، اختلاف نظر زیادی وجود دارد، اما پژوهشهای گستردهای در سراسر جهان روی این موضوع در حال انجام است و نتایج بسیار جالبی هم بهدست آمده.
این شخص از نظر ظاهری آنقدرها جوان نیست!؟
ما دو مفهوم سن تقویمی (به معنی تاریخ تولد) و سن بیولوژیک داریم. برای تعیین سن بیولوژیک روشهای علمی دقیقی وجود دارد که برای اندامهای مختلف تعریف شده و میتوان با داشتن ابزارهای لازم آنها را محاسبه کرد.
برای مثال با لیزر میتوان سن پوست را تعیین کرد، با برخی تستهای ورزشی میتوان سن بیولوژیک قلب را بهدست آورد و با برخی تستهای حافظه میتوان وضعیت مغز را مورد سنجش قرار داد. برای ارتقای همه آنها هم راهکارهای عملی در دسترس است.
در longevity هدف این نیست که فقط خوشتیپ و خوش قیافه باشیم (هرچند این هم میتواند جزو اهداف باشد) اما موضوع اصلی، ارتقای کیفیت زندگی و بالا نگهداشتن بازدهی و بهرهوری ذهنی و جسمی است.
مگر میشود روزانه تعداد زیادی مکمل مصرف کنیم و بلایی سرمان نیاید؟
بله! توجه کنید که اگر مکملها به صورت علمی و بر اساس نیاز بدن تنظیم شوند، برایتان مفید خواهند بود. اما مشکل اغلب افراد این است که مکملهای نامناسب و یا در مقادیر اشتباه مصرف میکنند و دچار عوارض جانبی میشوند.
کار افرادی مانند برایان جانسون ارزشمند است:
افرادی که زندگی و ثروتشان را صرف این کار کردهاند، فقط به خودشان سود نمیرسانند. نتایج تحقیقات انجام شده روی آنها سبب میشود که امکان افزایش کیفیت زندگی دیگران هم فراهم شود و حتی ممکن است نتایج بهدست آمده به بهبود برخی بیماریها کمک کند.
ضمن اینکه حرکت در لبه تیغ علم هم عوارض خاص خودش را دارد و ممکن است این قبیل افراد دچار عوارض جدی ناخواستهای هم بشوند که هنوز کشف نشده و همین هم به پیشرفت علم کمک خواهد کرد.
برای افزایش کیفیت و کمیت زندگی لزوما نباید هزینه زیادی بکنیم:
برایان جانسون با ۲ میلیون دلار صرف هزینه در سال یک نمونه خاص است که با هدف ثبت علمی پیشرفتهایش روی این موضوع تمرکز کرده و بخش زیادی از بودجه او صرف تیم پزشکی و ابزارهای سنجش میشود.
اما در عمل کار روی ارتقای سلامت و longevity با برخی اصلاحات نسبتا ساده در زندگی امکانپذیر است. ممکن است به برخی امکانات و مکملهای خاص دسترسی نداشته باشیم. اما همه میتوانند با اعمال برخی نکات ساده در زندگیشان به افزایش کیفیت و کمیت زندگیشان کمک زیادی بکنند.
در سایت «آپدیت ام دی» هم که اخیرا راهاندازی کردهایم، یک دستهبندی با همین نام وجود دارد که با دنبال کردنش میتوانید روی ارتقای سلامت خودتان کار کنید و آنجا دائما با مطالب تازه و تحقیقات جدید آپدیت خواهد شد: