تشخیص و درمان کمردرد ناشی از اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک (مرور سریع مبتنی بر شواهد)
اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک یکی از علل شایع کمردرد است و تشخیص دقیق میتواند چالش برانگیز باشد. در افتراق سایر تشخیصها که ممکن است علائم و نشانههای مشابهی داشته باشند، گرفتن شرح حال کامل و معاینه فیزیکی بسیار مهم است.
درمان محافظهکارانه شامل، تثبیت و تقویت عضلات لگنی با تمرینات کششی و ماساژ است. این خدمات توسط فیزیوتراپیستها یا پزشکان آموزشدیده در ماساژ ارائه میشود. بستن کمربند لگن ممکن است در بیماران مبتلا پساز زایمان مفید باشد.
در بیمارانی که با درمان محافظهکارانه بهبود نمییابند، ممکن است از گزینههای مداخلهای از جمله تزریق کورتیکواستروئید داخل مفصلی یا فیوژن مفصل ساکروایلیاک استفاده کرد.
توصیههای کلیدی در طبابت بالینی
- تأیید درد مفصل ساکروایلیاک، با بلوک بیحسی هدایت شده با تصویرداری مفصل قابل انجام است.
- استفاده از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی ممکن است بهعنوان بخشی از درمان مفید باشند.
- برنامههای تمرینی فیزیوتراپی و ماساژ مفصل یا ترکیبی از هر دو باید بهعنوان گزینههای درمانی خط اول در نظر گرفته شوند.
اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک چیست؟ (آموزش همگانی بیماران)
اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک نوعی کمردرد است. درد در امتداد باسن، در یک طرف یا هر دو طرف احساس میشود، اما در وسط احساس نمیشود. ممکن است درد در امتداد عضلات پشت کمر، پشت ران یا در امتداد لگن و کشاله ران احساس شود.
چه چیزی باعث اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک میشود؟
شایعترین علل آن بلند کردن اجسام سنگین، افتادن روی باسن و ضربههایی مانند تصادف با ماشین است. فعالیتهای جسمانی مانند دویدن و ورزش با حرکات تکراری نیز ممکن است باعث درد شوند. این مشکل در دوران بارداری و بعداز آن نیز شایع است.
علائم اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک چیست؟
- درد تیز یا آزار دهنده.
- مشکل در راه رفتن، لنگیدن یا برداشتن قدمهای کوتاهتر.
- مشکل در بلند شدن از حالت نشسته.
- درد باسن (با یا بدون درد در پا) پساز نشستن طولانیمدت.
درد معمولاً چقدر طول میکشد؟
از فردی به فرد دیگر متفاوت است. اگر درد بیشاز دو هفته طول کشید، باید با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است پزشک از شما بخواهد که دارو مصرف کنید، تمرینات سادهای را در خانه انجام دهید، یا شما را نزد یک متخصص ماساژ یا فیزیوتراپی بفرستد.
چه ورزشهایی میتوانم برای کمک به تسکین درد انجام دهم؟
یک برنامه تمرینی شامل حرکات کششی مفید است. حرکات کششی باید به مدت 30 ثانیه نگه داشته شوند و هر روز چندین بار انجام شوند.
آیا برای کمک به تشخیص مشکلم به آزمایشاتی نیاز دارم؟
اکثر افراد برای این مشکل نیازی به آزمایش ندارند، اما پزشک یا فیزیوتراپیست شما ممکن است معایناتی را انجام دهند تا با فشار بر پاها و لگن، منبع درد را پیدا کنند. اگر در پاهایتان درد دارید یا پایتان هنگام راه رفتن احساس ضعف میکند، ممکن است پزشک از شما بخواهد که عکس رادیوگرافی یا امآرآی بگیرید.